Főoldal Magyarország

Magyarország

Magyarország egyes látnivalói karnyújtásnyi távolságra helyezkednek el a szállodától, felfedezésükhöz kellemes időtöltést kívánunk! A helyszínek pontos nyitvatartásával és a belépőjegyekkel kapcsolatban kérjük érdeklődjön recepciós munkatársainknál.

Dedesi-tó felfedezése

Időtartam: 1 óra (gyalog), 30 perc (kerékpár)
Táv: 5 km

Mindenki kedvenc útvonala! Ha csak pár órát szeretne kirándulni, kicsit vágyik a természetbe, akkor itt a megoldás! A hotelből kiindulva forduljon egyből balra, majd a Konkoly Lovardánál jobbra és a kerékpárúton induljon el! Az út egyenesen a gyönyörű fekvésű Dedesi-tó dombokkal körülölelt megnyugtató természeti környezetébe visz! Kérje el ingyenes smoovey rezgő gyűrűinket vagy nordic walking botjainkat! Érdemes a tó körül is tenni egy hatalmas sétát!

Dedesi-tó felfedezése

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Az ország leghosszabb kisvasúti hálózata a szállodától csupán 108 m-re indul és mintegy 109 km-re terjed ki! Legyen részese egy felejthetetlen kalandnak a gyönyörű zalai erdőkben!

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Tőzike túra a Lenti Parkerdőben

Időtartam: 1-2 óra
Hossz: 6 km

Egy túra a korai tavasz első hírnökeinek! Sétáljon vagy tekerjen ki a város határában található Lenti Parkerdőbe és gyönyörködjön a több ezer védett virágban, járja be a tanösvényeket és ismerkedjen a helyi állatokkal és növényekkel! Induljon el a Kossuth út irányába, majd a benzinkútnál lévő körforgalmat elhagyva folytassa útját a Lenti vár felé! Áthaladva a Kerka folyón, a bicikli út első elágazásánál bal oldalt találja a Parkerdő bejáratát, melyet tábla hirdet!

Tőzike túra a Lenti Parkerdőben

Erdészeti-, faipari- és vasúttörténeti kiállítás

 • 8960 Lenti, Táncsics M. u. 11/a.
 • Tel.: +36-551-910
 • Mobil: +36-30-474-2146
 • www.zalaerdo.hu
Erdészeti-, faipari- és vasúttörténeti kiállítás

Kotuliliom túra

Időtartam: 2-3 óra (gyalog), 1,5 óra (kerékpár)
Táv: 10 km

Minden évben március közepétől-április elejéig virágzik a védett mocsári kotuliliom, mely 2016-ban elnyerte az "Év vadvirága" címet!
Szállodánkból indulva könnyed séta vagy kerékpáros út vezet ki a máhomfai kerékpár úton, majd kanyarodjon el balra a Lentiszombathely irányába lévő bekötő útra! Itt a környék "függőhídja" átvezet a Kerkán, majd az útról balra letérve az erdővel fedezze fel ezeket a gyönyörű virágokat! Szerencsések még hóvirággal és tőzikével is találkozhatnak! Hazafelé érdemes Lentiszombathely - Lentimumor irányában menni, esetleg a Margaréta tekézőben egy finom italra beülhetnek!

Kotuliliom túra

Tormafölde - túra a kilátóhoz és a fügeligethez

Időtartam: 1 óra
Hossz: 3,4 km

Rövid, de annál szebb, érdekesebb sétánkat Tormaföldéről a Petőfi u. 179. mellől indítjuk. Itt találunk alkalmas helyet autónk parkolására. Egy meredek, aszfaltozott, 13 %-os emelkedőn indulunk el a Piros ∆ jelzésen az erdő irányába. Nem tudunk eltévedni, hiszen túránk során végig ezen a turistajelzésen kell haladnunk. Kiindulópontunkon több gyönyörű, faragott fa tábla is tájékoztat bennünket, hogy merre találjuk a különböző pincéket. Sétánk első szakaszán az erdők ölelésében haladunk, minkét oldalon gyönyörű fákat, növényeket láthatunk. Felérve a dombtetőre, a gerincre megjelennek a lakóházak, pincék szőlőlugasokkal, diófákkal és ami ezen a vidéken nem szokványos, fügefákat, -bokrokat is láthatunk és érezhetjük illatukat is. Az épületek, pincék között haladva rövidesen feltűnik a kilátó és a mellette mindkét oldalon elterülő fügeligetek. A kilátás már lentről is lenyűgöző, ám a kilátóból még csodálatosabb látvány fogad minket. Láthatóvá válnak a környékbeli dombok, amelyek síkba szelídülnek. A kilátó mellett pihenőt is találunk. Látogassunk el a pincékbe, kóstoljuk meg a különböző borokat, vagy fügeéréskor szüreteljük a lila gyümölcsből Szedd le magad keretében vagy egyszerűen csak kóstoljuk meg a tormaföldi csemegét (előzetes időpont egyeztetés szükséges). Gasztronómiai és természeti élményekben gazdagon térhetünk vissza a kiindulópontunkra az aszfaltúton haladva, a Piros ∆ jelzésen.

Tormafölde - túra a kilátóhoz és a fügeligethez

Lenti-Szécsisziget bivalytúra

Időtartam: 1,5 óra
Táv: 13 km

Tekerjen a vadiúj Lenti-Szécsisziget útvonalon! A hotelből elindulva vegyen egy jobbost a kisvasút után, majd haladjon végig a Bánffy úton! Az út végén pedig már meg is találja a kerékpárutat, melyre jobbra kanyarodva kényelmesen elindulhat Szécsisziget irányába! Egy apró település megannyi látnivalóval: bivalyrezervátum, Andrássy-Szapári kastély, legendás templom és egy csodaszép kis vízimalom várja a Kerka holtágánál!

Lenti-Szécsisziget bivalytúra

Gyalogtúra a Lendva-hegy völgyeiben

Időtartam: 2,75 óra
Hossz: 9 km

A gyalogtúra Lendváról, a Muránia Sport és Kerékpáros Központtól indul, ahol lehetőség nyílik parkolásra is. A parkolóból kiérve jobbra kanyarodunk, majd egy rövidke szakaszon a főútvonal mentén haladunk, aztán szintén jobbra kanyarodva, a temető mellett először kavicsos, majd füves gyalogösvényen kaptatunk meredeken felfelé Lendva-hegyen. A házakhoz érve jobbra fordulunk, majd továbbra is füves gyalogúton folytatjuk utunkat, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Lendvára és a környező településekre. A dombtetőn aszfaltos útra érünk, amelyen hosszasan gyalogolunk, gyönyörködve a kilátásban és a gazdag szőlőtermésben, a Lendva-hegyi borospincék között. A T-elágazásban jobbra fordulunk, és ereszkedni kezdünk a lejtőn. Néhány száz méter után tábla jelzi, hogy utunkat balra, egy erdei gyalogösvényen folytatjuk tovább. Követve az erdei utat, újabb T-elágazáshoz érünk, ahol jobbra térünk, és továbbra is lejtőn haladunk tovább lefelé a hegyről. Elhaladunk a Vadaspark mellett, egyre közelebb érünk a lakott területhez. Egy idő után aszfaltos, majd kavicsos út vezet vissza minket a temetőhöz. A főútvonalhoz visszaérve balra kanyarodunk, amelyen visszajutunk a Muránia Sport és Kerékpáros Központhoz.

Gyalogtúra a Lendva-hegy völgyeiben

Gyalogtúra a határ mentén

Időtartam: 3,5 óra
Hossz: 12 km

Útvonal: Dolga Vas–Lendva-hegy–Lendva városközpont–Dolga Vas
Rédicsnél, a magyar-szlovén határ szlovén oldalán indulunk gyalogtúránkra. A Dolga Vas község felé vezető főúton rögtön az első mellékútra, balra térünk. A határsáv szlovén oldalán földúton, illetve füves részen sétálunk az erdő mellett. Miután elhagytuk az erdőt, balra térünk a kavicsos útra. Egyenesen haladunk, majd a következő elágazásban balra tartva folytatjuk utunkat. Gyönyörű, vegyes erdőben gyalogolunk, egy tisztásra, majd rövidesen Lendva-hegyre érünk. Az aszfaltozott útnál jobbra fordulunk, de előtte álljunk meg pár percre és gyönyörködjünk a kilátásban. A dombtetőn, a Lármafánál tartsunk balra, és haladjunk tovább a boros pincék, szőlők között. A lejtős részen élvezhetjük a rendezett porták látványát, a kilátás nyújtotta természeti környezet szépségeivel. Még a Vinarium kilátó előtti utcában, a feszületnél forduljunk balra. Röviden felfelé, majd hosszan meredek lejtős részen jövünk le a hegyről Lendva városába. Közben páratlan kilátás fogad bennünket a Mura-völgyére, a délre fekvő Varazsdini-hegyekre, a rendezett porták, szőlőültetvények között, egy hamisítatlan, tradicionális szőlőhegy minden szépségével együtt. Az első elágazásban, egy sárga fém oszlopnál jobbra haladjunk tovább. Eddig a bal oldalon, most szemből, majd jobbra láthatjuk a domboldalakra telepített szőlőket. A városba leérve az élelmiszerboltnál forduljunk jobbra, majd menjünk tovább egyenesen. A Kranjceva utcából térjünk balra a Kidriceva utcára. Ezen végighaladva tekintsük meg Lendva nevezetességeit, majd a Glavna utcán menjünk tovább egyenesen, és kb. 2,5 km gyaloglás után visszaérkezünk a kiindulópontunkra.

Gyalogtúra a határ mentén

Mura-erdei kerékpártúra

Időtartam: 3 óra
Hossz: 35 km

Útvonal: Lendava/Lendva–Trimlini–Petišovci–(Mura-erdő)–Pince-Marof–Pince–Dolina pri Lendavi–Čentiba/Csente–Lendava/Lendva
Ezen a kerékpáros körtúrán az útvonal kb. fele szakaszán kavicsos úton kell haladunk, ezért terepkerékpárral célszerű útnak indulni.
A Lendvai termálfürdő mellől, a kerékpárúton tekerünk, majd rövidesen Trimlinibe érünk. Egyenesen áthaladunk a falun, majd balra fordulunk az olajtárolókkal szemközti útra (Petrol tábla). Aszfaltozott, majd rövid szakaszon kavicsos úton, mezőgazdasági területek között tekerünk, közben balra a Lendva-hegy vonulatában gyönyörködhetünk. Haladjunk egyenesen a merőlegesen keresztező aszfaltútig. Itt a Ledava-patak mellől jobbra fordulunk, majd egyenesen továbbhajtva az autópálya feletti felüljárón át Petisovciba érünk. A faluban a Dolinska pot kerékpárút jelzőtábláját követve, az első utcába balra, majd rövidesen újra balra fordulunk a kerékpáros jelzőtáblánál. A településről kiérve, a következő kereszteződésben ismét balra tartunk. Ezt követően egyenesen haladunk tovább, majd az aszfaltozott útról a kavicsos útra térünk. Hosszú kavicsos szakasz következik. Előbb balról mezőgazdasági terület, jobbról a Mura-folyó mellett húzódó gát mentén, majd a Mura menti erdők árnyas fáinak ölelésében kerékpározunk. Utunk során több helyen is méhkaptárakat láthatunk. Az erdőket kaszálók követik, majd megfordulunk és elindulunk visszafelé. Visszaérkezve, ahogy jobbra meglátjuk a falut, a kavicsos utak kereszteződésében jobbra fordulunk (balra egészen a Mura-folyóig is eltekerhetünk), és egyenesen tekerünk Benica községig. Átkelünk a Ledava-patak hídján, és Pince-Marof, majd Pince községbe érkezünk. A 443-as számú közútnál balra fordulunk és Dolina pri Lendavi és Centiba falvakon egyenesen áttekerve érkezünk vissza Lendva városába. A városban az első lámpás kereszteződésben balra fordulva jutunk vissza a termálfürdőhöz.

Mura-erdei kerékpártúra

Szécsisziget látnivalói

 • Andrássy-Szapáry kastély
 • Bivalyrezervátum és Kerka Vízimalom Múzeum
 • Római katolikus templom
 • Mároki kápolna és kilátó a település hegyén
 • Web: www.szecsisziget.hu
 • Távolság: 9 km
Szécsisziget látnivalói

Körtúra Lendva környékén

Időtartam: 4,5 óra
Hossz: 18 km

Túránk Lendván és a Lendva-hegy gerincén halad. Megerőltető, kapaszkodókkal teli gyalogtúra. A Színház- és hangversenyteremtől indulunk a Mlinska utcán kelet felé. A körforgalmat az első kijáratnál hagyjuk el (Ljudska utca), majd a következő körforgalomból egyenesen megyünk tovább. Átsétálunk a Lendva-patak hídján, és rögtön balra fordulunk a szép sétányra, amelyen a következő hídhoz érünk. Balra, majd a Hungarikum Marketnél jobbra fordulunk. A Krajnceva utcán, a harmadik kereszteződésnél jobbra térve visszatérünk a Lendva-patak partjára. A szennyvíztisztítónál balra fordulunk, majd a második lehetőségnél ismét balra tartva szántók és rétek között visszaérünk Lendvára.
Egészen addig megyünk, amíg jobbra a kétemeletes lakótömböket nem látjuk. Feléjük tartunk, jobbra fordulunk és visszaérünk a Krajnceva utcára (aszfalt). Itt ismét jobbra, majd nemsokára a parkolónál balra fordulunk a borútra, a hegy felé. Az Y-elágazásnál a Lármafa tábla szerint jobbra tartunk. Innen kezdődik utunk nehezebb szakasza. Emelkedőn kapaszkodunk a Lármafa felé, majd a következő Y-elágazásnál jobbra tartunk. 15%-os emelkedőn érünk fel a gerincre. Balra fordulunk és nagyon szép környezetben, üdülő- és présházak között mászunk jó hosszan felfelé.
A Lármafánál balra fordulunk, és rögtön balra tartva, most már lefelé haladunk. A Vinárium-kilátó utáni Y-elágazásnál jobbra, majd a kőkeresztnél balra, lefelé térünk. A stop tábláig ereszkedünk lefelé, ahol jobbra és rögtön balra, felfelé megyünk kicsit. Fent a kavicsos utat választjuk. Innen lefelé sétálva kiérünk a főútra, ahol balra fordulunk. A Szent Katalin-templomnál balra tartunk, ismét felfelé a hegyre. A kereszteződésnél térjünk jobbra, a Szentháromság-kápolna tábla szerint. Kaptatón haladunk el a temető mellett, és az aszfaltúton gyalogolunk fel az elágazásig, ami a kis kápolnához vezet. A kápolna oldalából pazar kilátás tárul elénk. Visszafelé, a kereszteződésnél ismét a Lármafa táblát kövessük, és egyenesen felérünk a kilátóhoz. Innen pedig a már egyszer megjárt úton indulunk lefelé Lendvára.

Körtúra Lendva környékén

Tekergés Zalában és a Muravidéken

Időtartam: 7 óra
Hossz: 40 km

Útvonal: Lenti–Rédics–Genterovci/Göntérháza–Lendava/Lendva–Čentiba/Csente–Tornyiszentmiklós–Lovászi–Szécsisziget–Lenti
Kerékpáros körtúránkon határon innen és túl barangolunk. Lentiből a főúton indulunk Rédics felé, majd a város határától kerékpárúton tekerünk. Rédicsen, a körforgalomból egyenesen hajtunk ki, és a kis forgalmú aszfaltúton tekerünk tovább. Átkelünk a magyar-szlovén határon. Göntérházán, a körforgalomban balra fordulunk Lendva felé. Lendváig szinte végig kerékpárúton vagy kerékpársávon kerekezhetünk. Útközben elénk tárul a Lendva-hegy vonulata, a rajta tornyosuló kilátóval, a Vinariummal. Lendván bőven találunk látnivalót: Vinarium-kilátó, Lendvai vár, Szent Katalin-plébániatemplom, evangélikus templom, zsinagóga, helytörténeti kiállítás. A Lendva-hegyre is érdemes feltekerni, ahonnan páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Jobbnál jobb pincéket, éttermeket találunk, és a kilátóba is érdemes felmászni. Feltöltődve, élményekkel gazdagon, a Lendva-patak mellett hagyjuk el a várost. A főúton haladunk Csente községig, közben eltekerünk a Muránia Kerékpáros Központ mellett. Átkelünk a magyar határon és hamarosan beérünk Tornyiszentmiklósra. A Petőfi S. utcáról balra fordulunk a Kossuth L. utcára. A dombtetőn találjuk a Szent Miklós-templomot. Innen keskeny kerékpárúton tekerünk, majd a település határától a főúton haladunk Lovásziig. A községben rögtön jobbra fordulunk. A településen megnézhetjük a Maginot-vonal részeként épített bunkereket, és a strandfürdőben felfrissülhetünk. Kátyús aszfaltúton tekerünk, átkelünk a Kerka-patakon, majd Szécsiszigetre érünk. Jobbra találjuk a bivalyrezervátumot, balra a vízimalmot. Tekintsük meg az Andrássy–Szapáry-kastélyt és a Szent Kereszt-templomot is. Szécsisziget után Kerkateskándon jobbra térünk a Béke utcára, és ezen hajtunk át a településen vagy a forgalmasabb 7538-as főúton biciklizhetünk Lenti irányába. Lenti-Máhomfától már kerékpárúton tekerhetünk Lentiig. Itt tekintsük meg a város nevezetességeit, a várat, a Szent Mihály-templomot vagy fürdőzzünk a termálvizéről híres strandon.

Tekergés Zalában és a Muravidéken

Lovászi látnivalói

 • Kantin Gasztrokocsma
  Változatos és ízletes ételvilág a lovászi gasztrokocsmában! Szinte csak helyi termelőktől származó alapanyagokkal dolgozó étterem.
  Web: https://www.facebook.com/kantinlovaszi/
 • Légo pince
  Az 50-es években épült ki a mintegy 630 km hosszú magyar "maginot-vonal" a jugoszláv határ védelmére. Ez az óvóhely biztosította volna dolgozók védelmét és az olajkitermelés folytonosságát.
  Web: http://www.lovaszi.hu/index.php?option=com_content
 • Távolság: 10 km
Lovászi látnivalói

A tégla út (Opekarniska pot)

Időtartam: 2 óra
Hossz: 7 km

Ez a gyalogtúra nem körtúra, tehát előre tervezzük meg, hogyan jutunk vissza a kiindulópontra. Csente községből, a Muránia Sport és Kerékpáros Központtól indulunk a főúton. Kb. 500 m után az idegenforgalmi borút irányába (Lendva) mutató táblánál térjünk jobbra. A Lendva-hegyre vezető úton az első, majd a második elágazásban is jobbra, a Lármafa irányába menjünk tovább a piros körben fehér kör jelzésen. Meredek, 15%-os emelkedők is előfordulnak útközben. Szinte végig szemmel követhetjük a hegytetőn álló kilátót, a Vinariumot. Lenyűgöző, bámulatos kilátásban lesz részünk a dombokon telepített szőlőültetvényekre, illetve visszatekintve a völgyre. Utunk során régi, fából épített, sárral tapasztott pincéket is láthatunk, belekóstolhatunk a hegy adta nedűbe. A gerincre érve a Lármafa felé fordulunk, majd egyenesen haladva érünk el a Vinariumig, amit érdemes megmászni. Itt jobbra térünk, majd egyenesen haladunk, amíg egy világoskék kerítéses feszülethez nem érünk. Itt balra térünk, majd a következő hármas kereszteződésben jobbra folytatjuk utunkat a Graba-völgy felé. Útközben a lovas iskola mellett is elhaladunk, ahonnan már kavicsos úton folytatjuk túránkat. Az erdőhöz érve balra térünk, majd követjük az erdő vonalát. Rövidesen, a völgyben, a kavicsos utak kereszteződésében jobbra, majd az erdős részen egyenesen felfelé haladjunk tovább egészen a merőlegesen keresztező Dolgovaske utcáig. Itt forduljunk jobbra, és sétáljuk egyenesen az Opekarniska utca végéig.

A tégla út (Opekarniska pot)

Mura menti kerékpáros körtúra

Időtartam: 3,5 óra
Táv: 36 km

Útvonal: Čentiba/Csente–Lendava/Lendva–Dolnji Lakoš–Gornji Lakoš–Gaberje–Kapca–Hotiza–Sveti Martin na Muri–(Vrhovljan–Žabnik)–Marof–Hlapičina–Mursko Središče–Petišovci–Trimlini–Lendava/Lendva–Čentiba/Csente
Körtúránk kiindulópontja, Csente községben a Muránia Sport és Kerékpáros Központ. A 443-as főúton, Lendva irányába kezdjük tekerésünket. A városba érve, a lámpás kereszteződésben balra fordulunk a Tomšičeva utcába. Egyenesen haladunk tovább, a következő három körforgalomban is. Dolnji Lakoš községben már kerékpárúton tekerhetünk tovább. A hosszú falu után Gornji Lakoš, Gaberje, Kapca, majd Hotiza települések következnek. Hotiza végén, a Keresztút táblánál, illetve az első kőkeresztnél forduljunk balra. Az erdős részen, az út mellett találjuk a keresztút további állomásait, minden állomásnál más formájú kereszttel, amely Krisztus kereszthalálának szimbóluma. Nemsokára Horvátországba érünk. Előbb a határátkelőn, majd a Mura folyón kelünk át. Miután átértünk a hídon, eldönthetjük, hogy balra fordulunk, és a Mura mentén vezető földúton (Off road), vagy egyenesen tovább az aszfaltúton folytatjuk túránkat. Mindkét irányba az R2 kerékpáros útvonal jelzéseit kövessük. A folyóparton mesés tájon tekerhetünk, míg Sveti Martin na Muri községben gyönyörű templomokat, fürdőhelyet találunk. A városban tett kitérő után Marof településtől Mursko Središčéig több helyen is választhatunk, hogy kavicsos (off road jelzés), vagy aszfaltozott úton, a falvak kis utcáin haladjunk tovább. Mursko Središčére érve, a Mura-parton kialakított pihenők remek lehetőséget kínálnak a feltöltődésre. A Mura-folyó hídján, illetve a horvát-szlovén határon átkelve egyenesen haladjunk Petišovci felé, majd a települést jelző táblánál forduljunk jobbra. Petišovci után Trimlini következik, majd a Črnec-patak mentén a Lendvai Termálfürdőhöz érkezünk. Innen már ugyanazon a rövid útszakaszon, a 443-as főút mentén jutunk vissza Csentébe, kiindulópontunkra.

Mura menti kerékpáros körtúra

Hetés

Hetés egy néprajzi tájegység, amely a mai Szlovénia és Magyarország falvai között húzódik. Ezt az egységet bontotta meg az 1920-as Vasfüggöny, melynek emlékeit a határvonal mai napig őrzi.

Hetés

Őriszentpéteri szertúra

Időtartam: 1,5 óra
Hossz: 6 km

Körsétánkat Őriszentpéter Templomszerről, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának Harmatfű Természetvédelmi Központjától indítjuk. Az országos Kék túra jelzései mentén, a közúton indulunk Szalafő irányába. Kb. 500 m után, az útról balra letérve Őriszentpéter egyik fő látványosságához, a román kori Szent Péter katolikus templomhoz érünk, amelyet feltétlenül tekintsünk meg! Visszatérve az útra, jobb oldalt a szomszédos ház melletti úton tábla jelöli a középkori téglaégetőt (kb. 100 m).
A közútra (Kék jelzés) visszatérve balra fordulunk, és kb. 50 m múlva, bal oldalt találjuk a Csörgőalma gyümölcsöskertet, ahol őshonos fafajokat láthatunk. Utunkat folytatva (Kék jelzés) kb. 300 m után balra fordulunk Keserűszerre. Eleinte kavicsos az út, majd a sökfás temetőnél jobbra térünk és aszfaltúton sétálunk tovább (Kék jelzés). A Zala-folyón (itt még Szalának hívják) átkelve letérünk a Kék jelzésről és a Kék+-en folytatjuk utunkat. Gyönyörű rét mellett haladunk felfelé a dombtetőre, a Keserűszeri vendégházhoz és kutatóházhoz, ahol tókát és pihenőt találunk. A gondozott udvar jobb oldalán az erdő felé indulunk. Az ösvényen (Kék +) kb. 500 m múlva érünk Vendégszélbe. A kavicsozott erdészeti úton balra fordulunk, majd rövidesen Galambosszerre érünk.
Nyugodt, gyönyörű környezetben vendégházak, lakóházak sorakoznak. Az aszfaltozott szeri úton haladva útkereszteződéshez érünk, ahol jobbra fordulunk (Kék +). Az Égésszeri úton a következő kereszteződésben (kb. 500 m) térjünk balra, majd az Égésszeri út/Városszeri út kereszteződésében, az út túloldalán, Városszeren találjuk a református templomot, mellette gyönyörű parkkal, játszótérrel, sportpályával. Innen jobbra fordulva, a közút mentén vezető Kék jelzést követjük. 50 m múlva, bal oldalon találjuk a Natura 2000 látogatóközpontot, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának új központját és a Tourinform irodát, ahol információt kaphatunk a környék nevezetességeiről, szálláshelyeiről. Ezután balra térve, Városszeren a közúton (Kék jelzés) haladva kb. 700 m múlva visszaérünk a Harmatfű Természetvédelmi Központhoz, szertúránk végállomására.

Őriszentpéteri szertúra

Dombok és síkságok mentén

Időtartam: 4 óra
Hossz: 50 km

Útvonal: Čentiba/Csente–Lendava/Lendva–Dolga Vas–Mostje–Genterovci–Kamovci–Žitkovci–Dobrovnik–Bukovina-tó–Dobronak–Žitkovci–Bödeháza–Gáborjánháza–Rédics–Lendvadedes–Nagy Tenke-hegy–Lendva-hegy–Čentiba/Csente
Csentéből, a Muránia Sport és Kerékpáros Központtól, a Kranjceva úton indulunk Lendva irányába. Dolga Vas községben balra térünk Dobronak felé, a Hetési utcára. Két körforgalmon haladunk át egyenesen, majd Mostje főutcáján is végigtekerünk. Dobronakig nagyrészt kerékpárúton kerekezhetünk. Genterovci, és Kamovci után Žitkovci mellett tekerünk el, majd hamarosan Dobronakra érünk. A falu központjában, a körforgalmon egyenesen áthaladunk, majd a falu végén, a temetőnél jobbra fordulunk a Bukovina-tó irányába. A tónál remek pihenőhelyeket találunk, körbetekerhetjük, sétálhatjuk a tavat, a vendéglátóhelyeken ehetünk, ihatunk. Feltöltődhetünk energiával, az energiaparkban vagy kipróbálhatjuk a kalandparkot is.
A tóhoz vezető úton indulunk visszafelé. Dobronak központjában, a körforgalomban jobbra fordulunk Turnišče felé. A településről kiérve, a főútról balra térve találjuk a trópusi kertet és az orchidea kertészetet. A kertészet meglátogatása után balra fordulva részben kavicsos úton, vagy jobbra, az aszfaltúton tekerhetünk tovább. A 442-es számú főúton kerékpárúton folytatjuk utunkat Lendva felé. Balra fordulunk Žitkovci irányába, majd a település központjában, a kápolnánál szintén balra térünk. A településről kivezető aszfaltutat hamarosan kavicsos út váltja fel. A Zöld jelzésen haladjunk (jobbra fordulunk), majd elérünk a szlovén-magyar zöldhatáron létesült Hetési Barátság Parkhoz, ahol megpihenhetünk. Folytatjuk utunkat a Bödeháza-Szentistvánlak–Bödeháza–Gáborjánháza útvonalon. A Hetés-kapujában található pihenőnél balra fordulunk, majd egyenesen haladunk tovább. Rédicsen, a körforgalomból a 75-ös főút mentén vezető kerékpárúton tekerünk Lenti felé. A településen keresztezzük a vasutat, majd a Vasút utca–Petőfi utca útvonalon tekerünk. A Lendvakecskési utca kereszteződésében jobbra fordulunk. Pár km után jobbra térünk Lendvadedes felé. A falu központjában, a kerékpáros útjelzőnél jobbra fordulunk. Az erdőben meredek emelkedőt kell megmásznunk. Utána a közútra balra fordulunk, majd a Nagy Tenke-hegy felé haladunk tovább. Fent, a régi épületek között pihenőt találunk, remek kilátással a hegy előtt elterülő völgyre és a varasdini hegyekre. 2019. márciusától már az új, határon átvezető aszfaltúton tekerhetünk Lendva-hegyre. Szlovéniába átérve jobbra fordulunk, majd a hegygerincen vezető úton, a Lármafa előtt balra térünk. Nagyon figyelmesen haladjunk lefelé, mert nagyon meredek lejtő következik! A főútnál balra fordulva jutunk vissza kiindulópontunkra.

Dombok és síkságok mentén

Páka látnivalói

 • A magyar "maginot-vonal"
  Az ötvenes években kiépült bunkerrendszer ma ingyen látogatható!
  Cím: 8956 Páka, külkerület
  Tel.: +36-30/213-7137
  Web: www.paka.hu
 • Öveges József Emlékház
  8956 Páka, Kossuth u. 41.
  Tel.: +36-92/378-014
  Mobil: +36-30/213-7137
 • Távolság: 12 km
Páka látnivalói

Belső-őrségi kalandozás

Időtartam: 6,5 km
Hossz: 32 km

Útvonal: Magyarföld–Magyarszombatfa–Velemér–Szentgyörgyvölgy–Kógyár–Felsőszenterzsébet–Magyarföld
Túránk a magyarföldi haranglábtól indul. A faluban érdemes megnézni a fatemplomot is (kulcs: Jókai út 1.). Ezután a falu főutcáján jobbra indulunk a Kék jelzésen, majd a település végén egy kis földútra térve, a Sárga jelzésen érjük el a Berki-hegyet. A régi présházakat elhagyva rövidesen átkelünk a főúton, és a Kék jelzés kereszteződéséhez érünk. Balra fordulunk, majd a Zöld/Sárga jelzésen Magyarszombatfáig gyalogolunk.
Magyarszombatfa előtt jobbra térünk a főútra. A településen számos fazekast találunk, kedvünkre válogathatunk a portékáik között. A kereszteződés után ismét jobbra fordulunk, és egy kis emelkedőn mászunk fel a Ritási-dombig. Útközben tekintsük meg az Őrségi Vadászati Kiállítást. Innen a Kék jelzésen haladunk tovább, majd az Ó-hegy előtt jobbra térünk és ismét Magyarszombatfa főutcáján gyalogolunk. Rövid kitérővel benézhetünk a magyarszombatfai Fazekasházba is.
Utunkat folytatva a főúton haladunk Gödörházáig. Itt a hídon át a műúton a gödörházi haranglábhoz, majd a Kék jelzésen rövidesen Velemér községbe érünk. A falu főutcáján megtekinthetjük a tájházat. Ezután betérhetünk Dávid Évához, ahol nagyon kedves vendéglátás mellett gyönyörű kerámiákat láthatunk. A Kék jelzésen jobbra tartva érünk a veleméri Fény Templomához. Szánjunk időt a különleges Árpád-kori templom megtekintésére! A Kék jelzés folytatását a temetőt követő háborús emlékmű mellett találjuk. Ezen kelet felé haladva Szentgyörgyvölgyre érünk. A falu főutcáján, a kocsma után balra (Kék) a szentgyörgyvölgyi református templomhoz jutunk. Érdemes megnézni a templom gyönyörű festett, fakazettás mennyezetét. Innen továbbra is a Kék jelzésen haladva balra, Kógyár érintésével kavicsos úton jutunk Felsőszenterzsébetre. A faluban balra térünk a Kék + jelzésre, és a Péter-hegyen keresztül érünk vissza Magyarföldre, túránk kiinduló pontjához.

Belső-őrségi kalandozás

Túra a lispaszentadorjáni kilátóhoz

Időtartam: 1 óra
Hossz: 3 km

Természetjáró sétánkat a Zalai-dombságban, egy gyönyörű völgyben fekvő kis faluban, Lispeszentadorjánban kezdjük. A Kerékpáros és aktív turisztikai centrumtól (Kossuth út 44.) indulunk. Már innen látható a szemközti dombtetőn magasodó úti célunk, a kilátó. Jobbra indulunk el a Kossuth úton, a Piros turistajelzésen. Kb. 300 m múlva balra fordulunk, ahol fa tábla, illetve a Piros ∆ is jelzi a kilátóhoz vezető utat. Egy szűk, fűvel benőtt földúton megyünk tovább. Meredek emelkedőn, a lakóházak mellett elhaladva mindkét oldalon keskeny erdősáv található. Rétek, kaszálók és gyönyörű panoráma fogad bennünket. Egyenesen haladunk tovább, majd balra fordulunk. Innen már látjuk a kilátó tetejét. Menjünk tovább egyenesen, majd jobbra fordulva a kilátó már csak karnyújtásnyira van. Másszunk fel, élvezzük a látványt: a páratlan szépségű, Lispeszentadorjánt körbevevő dombságot, a réteket, szőlőskerteket, a Varazsd környéki hegyeket. A kilátó körül elhelyezett információs táblák bemutatják a környék növényeit, állatait. Sok hasznos információval gazdagodva térhetünk vissza utunkról. Visszafelé, a már jól ismert úton haladjunk, amelyen a kilátót elértük. Visszaérkezve a parkolóba, mielőtt hazaindulnánk, vessünk még egy utolsó pillantást a szemben lévő dombra, amelyet az imént másztunk meg!

Túra a lispaszentadorjáni kilátóhoz

Őrségből Gorickoba

Időtartam: 3 óra
Táv: 38 km

Útvonal: Őriszentpéter–Szalafő–Hodoš/Hodos–Dolenci/Dolány–Hodoš/Hodos–Bajánsenye–Őriszentpéter
Őriszentpéteren, a körforgalomból Szalafő irányába indulunk. 2 km múlva, az útkereszteződésben balra térünk. A dimbes-dombos kerékpárbarát úton, 6 km után beérünk Szalafőre, ahol balra térünk Pityerszer felé. Tekintsük meg a Népi Műemlékegyüttest. Ezután a Sárga jelzésű kavicsos úton tekerünk tovább. Közben eurázsiai vadlovak és európai bölények mellett haladunk el. Az útbaigazító tábláknál balra térünk a Kék négyzet jelzésű kavicsos erdei útra, a szlovén-magyar határkő irányába. A határkőnél egyenesen tekerünk tovább Szlovénia felé, ahol erdők között és mezőkön át, továbbra is kavicsos úton érünk Hodosra. Az aszfaltútnál jobbra kanyarodunk, majd lejtőn gurulunk lefelé. Hodost elhagyva elhaladunk a Hodosi-tó töltése mellett, majd az aszfaltutak kereszteződésénél balra kanyarodunk Dolenci felé. Emelkedőt leküzdve érkezünk meg Dolencibe. A domb tetején, jobbra látható a Szent Miklós-templom. Tovább haladva, lejtőn hagyjuk el Dolencit. A település után letérünk balra, a Sárga jelzésű kavicsos, erdei ösvényre. Az ösvény az erdőn át elvezet bennünket egészen a Hodosi-tóig. A tó körül már 2005 óta tanösvény vezeti végig a látogatókat, információs táblákkal és pihenővel, valamint tiszta ivóvízforrással. Utunkat aszfaltúton folytatjuk Hodos irányába, és tovább, a szlovén-magyar határon át egészen Bajánsenye központjáig. Bajánsenyén, a négyes útkereszteződésben balra térünk Őriszentpéter irányába. Aszfaltúton érkezünk vissza kiindulópontunkhoz, a körforgalomhoz.

Őrségből Gorickoba

Tormafölde látnivalói

Tormafölde látnivalói

Őrségi látnivalók

"Tartalmas kikapcsolódás és kalandozás az őrségi tájakon, mert ebben a varázslatos tájban az örökség túlmutat a múltidézésen, és a ránk hagyott, de teljes pompájában jelen levő természet változatoságával, a hagyományos ízek, szavak, termékek és formák élményével ajándékozza meg a vendégeket.

Így válik a nyaralás élménydús megtapasztalássá."

Őrségi látnivalók

Márokföld látnivalói

Márokföld: a falu, ahol feltöltődhetsz! Bár a falu csak 50 lakost számlál, annál több látnivalóval büszkélkedhet!

Márokföld látnivalói

Csótár Rezső fazekas

Csótár Rezső az egyik leghíresebb fazekas a környéken! A hagyományos őrségi motívumkincs felhasználásával készíti edényeit: lábosokat, fazekakat, tepsiket, kancsókat, köcsögöket, tálakat. És még menyi mindent! Nézze meg a saját szemével!

Elérhetőség:

Csótár Rezső fazekas

Velemér a fények teploma

Magyarország sok szempontból legkülönlegesebb templom a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós nyugati tornyos, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel ellátott, kőből és téglából épült, keletelt őrségi templom, ami a mostani falu déli végében található Papréten emelkedik.

Elérhetőség:

Velemér a fények teploma

Magyarszombatfai fazekasház

Az 1790-ben épült magyarszombatfai fazekasház a Veleméri-völgy fazekasságának állít emléket. Egy parasztiparos háza táját, életformáját szemléltetve láthatóak azok a korongok és edényféleségek, amelyek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. Az udvaron áll a kerek cserépégető kemence kiégetett edényekkel.

Elérhetőség:

Magyarszombatfai fazekasház

Őrségi Népi Műemlékegyüttes

A hét, jellegzetes őrségi településből, szerből álló Szalafő Pityerszer nevű része a mai Őrségi Népi Műemlékegyüttes, melynek különelegességét az adja, hogy más skanzenekkel ellentétben itt az épületek máig az eredeti helyükön vannak.

Elérhetőség:

Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Haranglábak földjén

A három néprajzi táj (Őrség-Hetés-Göcsej) sajátosságai a 18-19. századból származó ún. szoknyás haranglábak, amelyek az aprófalvakban a templomokat hivatottak helyettesíteni.

Ilyen haranglábak találhatóak: Pankasz, Gödörháza, Magyarföld, Felsőszenterzsébet, Kámaháza, Pince, Göntérháza, Kisfalu és még sok településen a közelben!

Haranglábak földjén

Rádiháza - Kabala ménes

A dombos-lankás erdőkkel övezett ősgyepes legelők kiváló lehetőséget biztosítanak a lovak tenyésztésére és tartsára. A tenyésztést még 1912-ben 7 kancával kezdték meg, mára a Kabala-Ménes Kft mintegy 150 lóval büszkélkedhet!

Rádiháza - Kabala ménes

Budafai Arborétum

A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültetettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak.

 • Tel.: +36-93-950-182
 • Mobil: +36-30-320-3803
 • Web: www.budafaluus.hu
 • Távolság: 25 km
Budafai Arborétum

Söjtör - Deák Ferenc Emlékmúzeum

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére megtörtént söjtöri szülőházának teljes műemléki rekonstrukciója.

Söjtör - Deák Ferenc Emlékmúzeum

Zalaegerszeg látnivalói

Zala megye székhelye számos érdekes látnivalót kínál az ideérkezők számára!

Zalaegerszeg látnivalói

Keszthely látnivalói

Tudta, hogy a Balaton part csupán 66 km Lentitől? Ha már nálunk száll meg, egy fél napos kirándulás keretein belül Keszthely is tökéletes célpont!

Részletek
Keszthely látnivalói

Akciós ajánlatainkért

iratkozzon fel, értesüljön elsőként
Árkalkuláció &
Online foglalás