A Balance Medical Center 2022. augusztusában nyílik. Időpontfoglalás a kezelésekre hamarosan!

AZ OXIGÉNTERÁPIA

Tengerszinti környezeti nyomáson a gázok alig oldódnak folyadékokban; így a létfontosságú oxigént szervezetünk gyakorlatilag csak a vörösvértestek hemoglobin-molekuláin lévő kémiai kötőhelyeken tudja felvenni. Ezért tudunk befújással újraéleszteni: a véges számú kötőhelyek csaknem teljes (98%-os) oxigén-telítettsége esetén is a levegő kb. 21%-os oxigéntartalmának csak egy kisebb részét (mintegy 5%-át) tudják felvenni; a „maradék” oxigént kilélegezzük.  A kilégzett levegőnk oxigéntartalmával ezért tudunk életet menteni. Ha elegendő mennyiségű vérünk és tüdőfelületünk van, akkor tengerszinti nyomáson 100% oxigénből alig tudunk többet felvenni, mint levegő-légzés esetén – csak sokkal több, mintegy 94% oxigént lélegeznénk ki. Ez tehát nem segítene lényegesen rajtunk, ha perifériális mikrokeringési zavar áll a panaszok/tünetek hátterében.

Mi más a hiperbár oxigénterápia esetében? Magasabb környezeti nyomáson nem csak a „szokásos” kémiai kötőhelyeken, hanem ezen felül még fizikálisan oldott formában (pl. a vérplazmában, agy-gerincvelői folyadékban) is kerül oxigén a szervezetbe; a test oxigénszintje így az átlagos sokszorosára nő. (L. Henry-féle Gáztörvény.) A hajszálerek ellátási területe a vér oxigén-koncentrációjától függ: nagyobb oxigén-koncentráció nagyobb sugarú ellátási területet jent; ez kipótolhatja egyes, rosszult oxigenizált területek ellátását, többek között elősegíti új hajszálerek képződését, „elhasználódott” DNS-végek kijavítását, növeli a szervezet őssejt-termelését, továbbá azok funkciót viselő sejtekké való differenciálódását. Ennek a folyamatnak a hatására, javul a sérült szövetek és szervek regenerációja, csökkenek a gyulladásos kórképek, jelentősen felgyorsulnak a szervezet gyógyulási folyamatai; így erősödik az immunrendszer is.

Az oxigénterápia egy kényelmes és pihentető kezelés, amelynek során mindössze annyi teendőnk van, hogy maszkon keresztül orvosi oxigént lélegzünk be a speciális nagynyomású kamrában. A kezelés alatt relaxálhatunk vagy akár olvashatunk is.  Nem invazív terápia, így szinte mindenkinél alkalmazható, azonban a kezelés megkezdése előtt szakorvosi vizsgálat szükséges.

HBO

A Hiperbár Oxigénterápia (röviden: HBO) Európában működő orvos-szakmai szervezete az EUBS (European Underwater and Baromedical Society), mely az European Committee of Hyperbaric Medicine (ECHM) összehívásával, bizonyítékokon alapuló evidenciák összegyűjtésével folyamatosan vizsgálja és határozza meg a HBO felhasználás indikációit és módját.

A szakorvosi vizsgálat alkalmával feltárásra kerülnek a páciens panaszai, ezt követően pedig szakorvosunk tájékoztatást ad arról, hogy az oxigénterápia milyen módon segíti elő a páciens gyógyulását.

Akciós ajánlatainkért

iratkozzon fel, értesüljön elsőként
Árkalkuláció &
Online foglalás