Főoldal Gyalogtúrák

Gyalogtúrák

Könnyed túrák, amelyekkel felfedezhetjük a környék rejtett látnivalóit! Sétáljon a Lendva-hegyi pincék között, fedezze fel a ritka kotuliliomokat! Látogassa meg az őrségi szereket, vagy határon túli barangolások során ismerkedjen szlovén szomszédainkkal!

Dedesi-tó felfedezése

Időtartam: 1 óra (gyalog), 30 perc (kerékpár)
Táv: 5 km

Mindenki kedvenc útvonala! Ha csak pár órát szeretne kirándulni, kicsit vágyik a természetbe, akkor itt a megoldás! A hotelből kiindulva forduljon egyből balra, majd a Konkoly Lovardánál jobbra és a kerékpárúton induljon el! Az út egyenesen a gyönyörű fekvésű Dedesi-tó dombokkal körülölelt megnyugtató természeti környezetébe visz! Kérje el ingyenes smoovey rezgő gyűrűinket vagy nordic walking botjainkat! Érdemes a tó körül is tenni egy hatalmas sétát!

Dedesi-tó felfedezése

Tőzike túra a Lenti Parkerdőben

Időtartam: 1-2 óra
Hossz: 6 km

Egy túra a korai tavasz első hírnökeinek! Sétáljon vagy tekerjen ki a város határában található Lenti Parkerdőbe és gyönyörködjön a több ezer védett virágban, járja be a tanösvényeket és ismerkedjen a helyi állatokkal és növényekkel! Induljon el a Kossuth út irányába, majd a benzinkútnál lévő körforgalmat elhagyva folytassa útját a Lenti vár felé! Áthaladva a Kerka folyón, a bicikli út első elágazásánál bal oldalt találja a Parkerdő bejáratát, melyet tábla hirdet!

Tőzike túra a Lenti Parkerdőben

Kotuliliom túra

Időtartam: 2-3 óra (gyalog), 1,5 óra (kerékpár)
Táv: 10 km

Minden évben március közepétől-április elejéig virágzik a védett mocsári kotuliliom, mely 2016-ban elnyerte az "Év vadvirága" címet!
Szállodánkból indulva könnyed séta vagy kerékpáros út vezet ki a máhomfai kerékpár úton, majd kanyarodjon el balra a Lentiszombathely irányába lévő bekötő útra! Itt a környék "függőhídja" átvezet a Kerkán, majd az útról balra letérve az erdővel fedezze fel ezeket a gyönyörű virágokat! Szerencsések még hóvirággal és tőzikével is találkozhatnak! Hazafelé érdemes Lentiszombathely - Lentimumor irányában menni, esetleg a Margaréta tekézőben egy finom italra beülhetnek!

Kotuliliom túra

Tormafölde - túra a kilátóhoz és a fügeligethez

Időtartam: 1 óra
Hossz: 3,4 km

Rövid, de annál szebb, érdekesebb sétánkat Tormaföldéről a Petőfi u. 179. mellől indítjuk. Itt találunk alkalmas helyet autónk parkolására. Egy meredek, aszfaltozott, 13 %-os emelkedőn indulunk el a Piros ∆ jelzésen az erdő irányába. Nem tudunk eltévedni, hiszen túránk során végig ezen a turistajelzésen kell haladnunk. Kiindulópontunkon több gyönyörű, faragott fa tábla is tájékoztat bennünket, hogy merre találjuk a különböző pincéket. Sétánk első szakaszán az erdők ölelésében haladunk, minkét oldalon gyönyörű fákat, növényeket láthatunk. Felérve a dombtetőre, a gerincre megjelennek a lakóházak, pincék szőlőlugasokkal, diófákkal és ami ezen a vidéken nem szokványos, fügefákat, -bokrokat is láthatunk és érezhetjük illatukat is. Az épületek, pincék között haladva rövidesen feltűnik a kilátó és a mellette mindkét oldalon elterülő fügeligetek. A kilátás már lentről is lenyűgöző, ám a kilátóból még csodálatosabb látvány fogad minket. Láthatóvá válnak a környékbeli dombok, amelyek síkba szelídülnek. A kilátó mellett pihenőt is találunk. Látogassunk el a pincékbe, kóstoljuk meg a különböző borokat, vagy fügeéréskor szüreteljük a lila gyümölcsből Szedd le magad keretében vagy egyszerűen csak kóstoljuk meg a tormaföldi csemegét (előzetes időpont egyeztetés szükséges). Gasztronómiai és természeti élményekben gazdagon térhetünk vissza a kiindulópontunkra az aszfaltúton haladva, a Piros ∆ jelzésen.

Tormafölde - túra a kilátóhoz és a fügeligethez

Gyalogtúra a Lendva-hegy völgyeiben

Időtartam: 2,75 óra
Hossz: 9 km

A gyalogtúra Lendváról, a Muránia Sport és Kerékpáros Központtól indul, ahol lehetőség nyílik parkolásra is. A parkolóból kiérve jobbra kanyarodunk, majd egy rövidke szakaszon a főútvonal mentén haladunk, aztán szintén jobbra kanyarodva, a temető mellett először kavicsos, majd füves gyalogösvényen kaptatunk meredeken felfelé Lendva-hegyen. A házakhoz érve jobbra fordulunk, majd továbbra is füves gyalogúton folytatjuk utunkat, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Lendvára és a környező településekre. A dombtetőn aszfaltos útra érünk, amelyen hosszasan gyalogolunk, gyönyörködve a kilátásban és a gazdag szőlőtermésben, a Lendva-hegyi borospincék között. A T-elágazásban jobbra fordulunk, és ereszkedni kezdünk a lejtőn. Néhány száz méter után tábla jelzi, hogy utunkat balra, egy erdei gyalogösvényen folytatjuk tovább. Követve az erdei utat, újabb T-elágazáshoz érünk, ahol jobbra térünk, és továbbra is lejtőn haladunk tovább lefelé a hegyről. Elhaladunk a Vadaspark mellett, egyre közelebb érünk a lakott területhez. Egy idő után aszfaltos, majd kavicsos út vezet vissza minket a temetőhöz. A főútvonalhoz visszaérve balra kanyarodunk, amelyen visszajutunk a Muránia Sport és Kerékpáros Központhoz.

Gyalogtúra a Lendva-hegy völgyeiben

Gyalogtúra a határ mentén

Időtartam: 3,5 óra
Hossz: 12 km

Útvonal: Dolga Vas–Lendva-hegy–Lendva városközpont–Dolga Vas
Rédicsnél, a magyar-szlovén határ szlovén oldalán indulunk gyalogtúránkra. A Dolga Vas község felé vezető főúton rögtön az első mellékútra, balra térünk. A határsáv szlovén oldalán földúton, illetve füves részen sétálunk az erdő mellett. Miután elhagytuk az erdőt, balra térünk a kavicsos útra. Egyenesen haladunk, majd a következő elágazásban balra tartva folytatjuk utunkat. Gyönyörű, vegyes erdőben gyalogolunk, egy tisztásra, majd rövidesen Lendva-hegyre érünk. Az aszfaltozott útnál jobbra fordulunk, de előtte álljunk meg pár percre és gyönyörködjünk a kilátásban. A dombtetőn, a Lármafánál tartsunk balra, és haladjunk tovább a boros pincék, szőlők között. A lejtős részen élvezhetjük a rendezett porták látványát, a kilátás nyújtotta természeti környezet szépségeivel. Még a Vinarium kilátó előtti utcában, a feszületnél forduljunk balra. Röviden felfelé, majd hosszan meredek lejtős részen jövünk le a hegyről Lendva városába. Közben páratlan kilátás fogad bennünket a Mura-völgyére, a délre fekvő Varazsdini-hegyekre, a rendezett porták, szőlőültetvények között, egy hamisítatlan, tradicionális szőlőhegy minden szépségével együtt. Az első elágazásban, egy sárga fém oszlopnál jobbra haladjunk tovább. Eddig a bal oldalon, most szemből, majd jobbra láthatjuk a domboldalakra telepített szőlőket. A városba leérve az élelmiszerboltnál forduljunk jobbra, majd menjünk tovább egyenesen. A Kranjceva utcából térjünk balra a Kidriceva utcára. Ezen végighaladva tekintsük meg Lendva nevezetességeit, majd a Glavna utcán menjünk tovább egyenesen, és kb. 2,5 km gyaloglás után visszaérkezünk a kiindulópontunkra.

Gyalogtúra a határ mentén

Körtúra Lendva környékén

Időtartam: 4,5 óra
Hossz: 18 km

Túránk Lendván és a Lendva-hegy gerincén halad. Megerőltető, kapaszkodókkal teli gyalogtúra. A Színház- és hangversenyteremtől indulunk a Mlinska utcán kelet felé. A körforgalmat az első kijáratnál hagyjuk el (Ljudska utca), majd a következő körforgalomból egyenesen megyünk tovább. Átsétálunk a Lendva-patak hídján, és rögtön balra fordulunk a szép sétányra, amelyen a következő hídhoz érünk. Balra, majd a Hungarikum Marketnél jobbra fordulunk. A Krajnceva utcán, a harmadik kereszteződésnél jobbra térve visszatérünk a Lendva-patak partjára. A szennyvíztisztítónál balra fordulunk, majd a második lehetőségnél ismét balra tartva szántók és rétek között visszaérünk Lendvára.
Egészen addig megyünk, amíg jobbra a kétemeletes lakótömböket nem látjuk. Feléjük tartunk, jobbra fordulunk és visszaérünk a Krajnceva utcára (aszfalt). Itt ismét jobbra, majd nemsokára a parkolónál balra fordulunk a borútra, a hegy felé. Az Y-elágazásnál a Lármafa tábla szerint jobbra tartunk. Innen kezdődik utunk nehezebb szakasza. Emelkedőn kapaszkodunk a Lármafa felé, majd a következő Y-elágazásnál jobbra tartunk. 15%-os emelkedőn érünk fel a gerincre. Balra fordulunk és nagyon szép környezetben, üdülő- és présházak között mászunk jó hosszan felfelé.
A Lármafánál balra fordulunk, és rögtön balra tartva, most már lefelé haladunk. A Vinárium-kilátó utáni Y-elágazásnál jobbra, majd a kőkeresztnél balra, lefelé térünk. A stop tábláig ereszkedünk lefelé, ahol jobbra és rögtön balra, felfelé megyünk kicsit. Fent a kavicsos utat választjuk. Innen lefelé sétálva kiérünk a főútra, ahol balra fordulunk. A Szent Katalin-templomnál balra tartunk, ismét felfelé a hegyre. A kereszteződésnél térjünk jobbra, a Szentháromság-kápolna tábla szerint. Kaptatón haladunk el a temető mellett, és az aszfaltúton gyalogolunk fel az elágazásig, ami a kis kápolnához vezet. A kápolna oldalából pazar kilátás tárul elénk. Visszafelé, a kereszteződésnél ismét a Lármafa táblát kövessük, és egyenesen felérünk a kilátóhoz. Innen pedig a már egyszer megjárt úton indulunk lefelé Lendvára.

Körtúra Lendva környékén

A tégla út (Opekarniska pot)

Időtartam: 2 óra
Hossz: 7 km

Ez a gyalogtúra nem körtúra, tehát előre tervezzük meg, hogyan jutunk vissza a kiindulópontra. Csente községből, a Muránia Sport és Kerékpáros Központtól indulunk a főúton. Kb. 500 m után az idegenforgalmi borút irányába (Lendva) mutató táblánál térjünk jobbra. A Lendva-hegyre vezető úton az első, majd a második elágazásban is jobbra, a Lármafa irányába menjünk tovább a piros körben fehér kör jelzésen. Meredek, 15%-os emelkedők is előfordulnak útközben. Szinte végig szemmel követhetjük a hegytetőn álló kilátót, a Vinariumot. Lenyűgöző, bámulatos kilátásban lesz részünk a dombokon telepített szőlőültetvényekre, illetve visszatekintve a völgyre. Utunk során régi, fából épített, sárral tapasztott pincéket is láthatunk, belekóstolhatunk a hegy adta nedűbe. A gerincre érve a Lármafa felé fordulunk, majd egyenesen haladva érünk el a Vinariumig, amit érdemes megmászni. Itt jobbra térünk, majd egyenesen haladunk, amíg egy világoskék kerítéses feszülethez nem érünk. Itt balra térünk, majd a következő hármas kereszteződésben jobbra folytatjuk utunkat a Graba-völgy felé. Útközben a lovas iskola mellett is elhaladunk, ahonnan már kavicsos úton folytatjuk túránkat. Az erdőhöz érve balra térünk, majd követjük az erdő vonalát. Rövidesen, a völgyben, a kavicsos utak kereszteződésében jobbra, majd az erdős részen egyenesen felfelé haladjunk tovább egészen a merőlegesen keresztező Dolgovaske utcáig. Itt forduljunk jobbra, és sétáljuk egyenesen az Opekarniska utca végéig.

A tégla út (Opekarniska pot)

Őriszentpéteri szertúra

Időtartam: 1,5 óra
Hossz: 6 km

Körsétánkat Őriszentpéter Templomszerről, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának Harmatfű Természetvédelmi Központjától indítjuk. Az országos Kék túra jelzései mentén, a közúton indulunk Szalafő irányába. Kb. 500 m után, az útról balra letérve Őriszentpéter egyik fő látványosságához, a román kori Szent Péter katolikus templomhoz érünk, amelyet feltétlenül tekintsünk meg! Visszatérve az útra, jobb oldalt a szomszédos ház melletti úton tábla jelöli a középkori téglaégetőt (kb. 100 m).
A közútra (Kék jelzés) visszatérve balra fordulunk, és kb. 50 m múlva, bal oldalt találjuk a Csörgőalma gyümölcsöskertet, ahol őshonos fafajokat láthatunk. Utunkat folytatva (Kék jelzés) kb. 300 m után balra fordulunk Keserűszerre. Eleinte kavicsos az út, majd a sökfás temetőnél jobbra térünk és aszfaltúton sétálunk tovább (Kék jelzés). A Zala-folyón (itt még Szalának hívják) átkelve letérünk a Kék jelzésről és a Kék+-en folytatjuk utunkat. Gyönyörű rét mellett haladunk felfelé a dombtetőre, a Keserűszeri vendégházhoz és kutatóházhoz, ahol tókát és pihenőt találunk. A gondozott udvar jobb oldalán az erdő felé indulunk. Az ösvényen (Kék +) kb. 500 m múlva érünk Vendégszélbe. A kavicsozott erdészeti úton balra fordulunk, majd rövidesen Galambosszerre érünk.
Nyugodt, gyönyörű környezetben vendégházak, lakóházak sorakoznak. Az aszfaltozott szeri úton haladva útkereszteződéshez érünk, ahol jobbra fordulunk (Kék +). Az Égésszeri úton a következő kereszteződésben (kb. 500 m) térjünk balra, majd az Égésszeri út/Városszeri út kereszteződésében, az út túloldalán, Városszeren találjuk a református templomot, mellette gyönyörű parkkal, játszótérrel, sportpályával. Innen jobbra fordulva, a közút mentén vezető Kék jelzést követjük. 50 m múlva, bal oldalon találjuk a Natura 2000 látogatóközpontot, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának új központját és a Tourinform irodát, ahol információt kaphatunk a környék nevezetességeiről, szálláshelyeiről. Ezután balra térve, Városszeren a közúton (Kék jelzés) haladva kb. 700 m múlva visszaérünk a Harmatfű Természetvédelmi Központhoz, szertúránk végállomására.

Őriszentpéteri szertúra

Belső-őrségi kalandozás

Időtartam: 6,5 km
Hossz: 32 km

Útvonal: Magyarföld–Magyarszombatfa–Velemér–Szentgyörgyvölgy–Kógyár–Felsőszenterzsébet–Magyarföld
Túránk a magyarföldi haranglábtól indul. A faluban érdemes megnézni a fatemplomot is (kulcs: Jókai út 1.). Ezután a falu főutcáján jobbra indulunk a Kék jelzésen, majd a település végén egy kis földútra térve, a Sárga jelzésen érjük el a Berki-hegyet. A régi présházakat elhagyva rövidesen átkelünk a főúton, és a Kék jelzés kereszteződéséhez érünk. Balra fordulunk, majd a Zöld/Sárga jelzésen Magyarszombatfáig gyalogolunk.
Magyarszombatfa előtt jobbra térünk a főútra. A településen számos fazekast találunk, kedvünkre válogathatunk a portékáik között. A kereszteződés után ismét jobbra fordulunk, és egy kis emelkedőn mászunk fel a Ritási-dombig. Útközben tekintsük meg az Őrségi Vadászati Kiállítást. Innen a Kék jelzésen haladunk tovább, majd az Ó-hegy előtt jobbra térünk és ismét Magyarszombatfa főutcáján gyalogolunk. Rövid kitérővel benézhetünk a magyarszombatfai Fazekasházba is.
Utunkat folytatva a főúton haladunk Gödörházáig. Itt a hídon át a műúton a gödörházi haranglábhoz, majd a Kék jelzésen rövidesen Velemér községbe érünk. A falu főutcáján megtekinthetjük a tájházat. Ezután betérhetünk Dávid Évához, ahol nagyon kedves vendéglátás mellett gyönyörű kerámiákat láthatunk. A Kék jelzésen jobbra tartva érünk a veleméri Fény Templomához. Szánjunk időt a különleges Árpád-kori templom megtekintésére! A Kék jelzés folytatását a temetőt követő háborús emlékmű mellett találjuk. Ezen kelet felé haladva Szentgyörgyvölgyre érünk. A falu főutcáján, a kocsma után balra (Kék) a szentgyörgyvölgyi református templomhoz jutunk. Érdemes megnézni a templom gyönyörű festett, fakazettás mennyezetét. Innen továbbra is a Kék jelzésen haladva balra, Kógyár érintésével kavicsos úton jutunk Felsőszenterzsébetre. A faluban balra térünk a Kék + jelzésre, és a Péter-hegyen keresztül érünk vissza Magyarföldre, túránk kiinduló pontjához.

Belső-őrségi kalandozás

Túra a lispaszentadorjáni kilátóhoz

Időtartam: 1 óra
Hossz: 3 km

Természetjáró sétánkat a Zalai-dombságban, egy gyönyörű völgyben fekvő kis faluban, Lispeszentadorjánban kezdjük. A Kerékpáros és aktív turisztikai centrumtól (Kossuth út 44.) indulunk. Már innen látható a szemközti dombtetőn magasodó úti célunk, a kilátó. Jobbra indulunk el a Kossuth úton, a Piros turistajelzésen. Kb. 300 m múlva balra fordulunk, ahol fa tábla, illetve a Piros ∆ is jelzi a kilátóhoz vezető utat. Egy szűk, fűvel benőtt földúton megyünk tovább. Meredek emelkedőn, a lakóházak mellett elhaladva mindkét oldalon keskeny erdősáv található. Rétek, kaszálók és gyönyörű panoráma fogad bennünket. Egyenesen haladunk tovább, majd balra fordulunk. Innen már látjuk a kilátó tetejét. Menjünk tovább egyenesen, majd jobbra fordulva a kilátó már csak karnyújtásnyira van. Másszunk fel, élvezzük a látványt: a páratlan szépségű, Lispeszentadorjánt körbevevő dombságot, a réteket, szőlőskerteket, a Varazsd környéki hegyeket. A kilátó körül elhelyezett információs táblák bemutatják a környék növényeit, állatait. Sok hasznos információval gazdagodva térhetünk vissza utunkról. Visszafelé, a már jól ismert úton haladjunk, amelyen a kilátót elértük. Visszaérkezve a parkolóba, mielőtt hazaindulnánk, vessünk még egy utolsó pillantást a szemben lévő dombra, amelyet az imént másztunk meg!

Túra a lispaszentadorjáni kilátóhoz

Akciós ajánlatainkért

iratkozzon fel, értesüljön elsőként
Árkalkuláció &
Online foglalás