A terápia menete

Kezelés előtti teendők

A kezelést megelőzően a páciensek minden esetben a terápiára való alkalmasság megállapítása céljából szakorvosi vizsgálaton vesznek részt,  ahol többek között a középfül nyomáskiegyenlítési képességét, az aktuális tüdő- és szívállapotot  kontrolláljuk.  Ezen az előzetes konzultáción alakítjuk ki a terápiás tervet (például hányszor, milyen terápiás sémát és milyen egyéb kezeléseket javasolunk). Az aktuális állapothoz igazítva átlagosan napi egy HBO-kezeléssel javasolt számolni egymás utáni napokon mintegy 5-20 alkalommal.  
A hőmérséklet-különbség miatt javasolt a réteges öltözködés, minél kevesebb műszálat tartalmazó ruházat, továbbá a lábzsák használata; utóbbit a kezelőszemélyzetünk minden esetben biztosítja. Érdemes a kezelést megelőzően táplálkozni, különösen a vércukoringadozásra érzékeny páciensek. Könyv, újság és innivaló a kezelésre hozható.

A kezelés 

A hiperbár oxigénterápiás kezeléseket minden esetben szakképzett kezelőszemélyzet végzi. Kollégáink a szakmai felügyelet mellett, azonnal tudnak reagálni az esetlegesen felmerülő kérdésekre vagy problémákra. A páciensek a kezelés időtartamára, egy arcra illeszkedő légzőmaszkot kapnak. Ezt követően kényelmes fotelekben töltve élvezhetik a kezelés időtartamát.


A kezelés egy lassú nyomásnöveléssel indul, a páciensek zúgó hangot hallanak, a levegő kismértékben felmelegszik. A nyomásváltozás csak a középfülben és az orrmelléküregekben érezhető; a test egyéb részeiben fizikailag nem érzékelhető (a testszövetek folyadéktartalmuk miatt nem összenyomhatóak).
A kezelési sémától függően kb. 10 perc időtartam alatt érikjük el a terápiás nyomást, ahol megkezdődik maga az oxigénlégzés. A páciensek a szakképzett kezelőszemélyzet segítségével felhelyezik a korábban megkapott, az arcformához egyénileg kiválasztott oxigénmaszkot, amibőln keresztül belélegzik az orvosi tisztaságú (100%-os) oxigént. A maszkon keresztüli légzés nem megerőltető, idősebb, törékeny egészségű személyek is könnyen hozzászoknak. A hiperbár kamra levegővel töltött, az oxigénmaszk bármikor levehető lenne.  A légzéssel kapcsolatban a kezelőszemélyzet folyamatos tájékoztatást, segítséget nyújt.

A páciensek a kezelés során nincsenek elzárva a külvilágtól: a külső kezelőszemélyet minden egyes pácienst megfigyel a kamrapult-monitorokon át és az audió-kapcsolat oda-vissza működik. Ha probléma vagy panasz merülne fel, akkor a személyzsilipen keresztül rövid időn belül szakorvos érkezik.

A kezelés után

A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökkentése, amelyet a korábbihoz hasonló zúgó hang kísér, és a hőmérséklet szintén elkezd visszacsökkeni. A kezelést követően a normál napirend folytatható. A kezelés első napjaiban eseténként, esténként enyhe álmosság előfordulhat; a szervezet „dolgozni kezd”.

Akciós ajánlatainkért

iratkozzon fel, értesüljön elsőként
Árkalkuláció &
Online foglalás